Adevărul despre anticorpii obținuți după infectare: cum va influența rata vaccinării

de: Cojocaru Cristian
03 06. 2021

În urma unui studiu efectuat asupra persoanelor infectate cu Covid-19, a ieșit la suprafață adevărul depre anticorpii obținuți în urma infectării în cazul persoanelor care au fost infectate cu o formă ușoară a virusului.

După cum relatează El Pais, s-a efectuat un studiu cu privire la persoanele care produc o formă ușoară a infecțtiei cu coronavirus. Dintre observațiile constatate, s-a arătat faptul că nivelul de anticorpi începe să scadă după aproximativ patru luni. Astfel, răspunsul constă în a ști dacă, deși nivelul anticorpilor scade, pacientul a dezvoltat un răspuns imun complet.

Acest lucru include crearea de globule albe cu memorie, care sunt capabile să își amintească să elimine virusul la mai multe luni sau chiar ani după ce a avut loc infecția. Potrivit mai multor studii, a reieșit faptul că persoanele care au trecut prin infecție și cei care au fost vaccinați, dezvoltă o imunitate care îi protejează împotriva reinfecțiilor.

Această lucrare a apărut în publicația Nature, astfel oamenii de știință au analizat un eșantion de 77 de pacienți care au avut parte de o infectare ușoară sau moderată. Studiul a arătat că anticorpii scad brusc după patru luni, iar apoi reducerea acestora este mai lentă, moleculele continuân să existe chiar și la 11 luni după ce a avut loc infecția.

Oamenii de știință scot adevărul la suprafață despre anticorpii rezultați în urma infectării

Studiul a fost primul de acest fel în cadrul căruia s-a analizat prezența celulelor plasmatice de lungă durată în măduva osoasă. Acest tip de celule este generat în momentul în care un agent patogen pătrunde în organism, astfel că își pot aminti trăsăturile acestuia. În cazul infecției cu Covid-19, este vorba despre proteina S pe care virusul o folosește în scopul de a infecta celulele umane.

După ce infectarea a avut loc, celulele imune se deplasează către măduva osoasă și rămân acolo într-o stare latentă. În momentul în care virusul reapare, atunci celulele revin în sânge și încep producerea de anticorpi împotriva virusului.

„Celulele plasmatice de lungă durată pot dura o viață întreagă”. Aceste celule „vor continua să producă anticorpi pentru totdeauna”, a afirmat Ali Ellebedy , imunolog la Facultatea de Medicină a Universității din Washington și autorul principal al studiului.

Totuși, prezența acestor anticorpi nu reprezintă că persoana este ”imună” la reinfecție, deși șansele ca acest lucru să se întâmple sunt destul de mari. Imunologul a mai explicat faptul că în cazul în care anticoprii produși nu sunt suficienți, atunci sistemul imunitar va activa celulele B de memorie, care sunt capabile să producă și mai mulți anticorpi. Totuși, există o întrebare care încă îi macină atât pe oamenii de știință cât și pe cetățeni și anume dacă acest tip de celule ale sistemului imunitar vor fi capabile să anihileze noile variante ale virusului.